Jak zrobić domowe wino z winogron? Wystarczą winogrona, woda, cukier i ewentualnie drożdże. Niezależnie do tego, czy wino powstanie z jasnych czy ciemnych winogron, będzie się ono odznaczało wyjątkowym smakiem i aromatem. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować domowe wino z winogron. Domowe wino z winogron tylko wybornie smakuje, lecz posiada także właściwości zdrowotne - zwłaszcza to wytworzone z ciemnych owoców. Zawierają one znacznie więcej antyoksydantów, a to właśnie te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom serca i nowotworom. Oczywiście pod warunkiem, że wino jest pite w umiarkowanych ilościach. Porcja bezpieczna i jednocześnie prozdrowotna to 200-300 ml wina dziennie. Domowe wino z winogron jasnych - przepis Do przygotowania wina z jasnych winogron będą potrzebne: 10 kg owoców, 5 l wody, 3,5 kg cukru, drożdże winiarskie oraz tzw. balon z rurką fermentacyjną lub inne naczynie, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną. 1. Przygotuj "matkę drożdżową". Drożdże winiarskie wsyp do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalej letnią, przegotowaną wodą o temperaturze ok. 20 st. C. w takiej ilości, aby pozostała nad nią wolną przestrzeń, a na koniec wymieszaj. Butelkę zakorkuj watą i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po upływie tego czasu dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Ponownie zakorkowaną buteleczkę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni. Po tym czasie "matka drożdżowa" jest już gotowa. 2. Zdrowe i dorodne winogrona zmiażdż tłuczkiem i zalej wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedź. Powstały w ten sposób sok (zwany moszczem) przelej do butli. 3. 1/3 wyliczonej porcji cukru rozpuść we wrzącej wodzie i po ostudzeniu połącz z moszczem (tak powstaje tzw. nastaw). Następnie całość wlej do balonu, napełniając go do 3/4 pojemności. Potem dodaj porcję "matki drożdżowej" w proporcji: 30-50 cm3 na 1 l nastawu (powinna stanowić 3-5 proc. jego objętości). Całość wymieszaj, poruszając butlą ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz czystą, wyparzoną łyżką lub drewnianą łopatką. W butli powinna zostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu, aby proces fermentacji mógł przechodzić bez problemów. 4. Balon zatkaj korkiem wykonanym z waty, a następnie obwiąż czystym kawałkiem płótna i postaw w temperaturze pokojowej (od 15 do 25 stopni Celsjusza). Fermentacja trwa ok. 20 dni. Drugą porcję cukru wlej do balonu siódmego dnia, a trzecią - w piętnastym. W tym celu należy odlać nieco fermentującego nastawu i wymieszać w nim cukier, a następnie przelać do balonu. Całość należy wymieszać, a także, przy dodawaniu trzeciej porcji cukru, wymienić korek z waty na korek z rurką fermentacyjną. Odstaw balon na kolejne 30 dni. 4. Po tym czasie ściągnij sklarowaną warstwę wina za pomocą specjalnie przeznaczonej do tego gumowej rurki do gąsiora lub butli, tym razem do pełna. Aby rozpocząć ściąganie wina, trzeba wessać odrobinę płynu z butli, a następnie opuścić rurkę do naczynia, do którego powinien on już spłynąć równym strumieniem. Naczynie, do którego ściąga się wino, musi być ustawione niżej od dna balonu. 5. Zakorkuj gąsiora, owiń korek z rurką fermentacyjną watą, a naczynie umieść w pomieszczeniu o temperaturze ok. 12 st. C. Po 3 miesiącach ponownie ściągnij wino do czystych butelek, szczelnie zakorkuj, zalakuj i przechowuj w pozycji leżącej. Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach. Domowe wino z winogron ciemnych bez drożdży - przepis Do przygotowania domowego wina z winogron bez drożdży będą potrzebne: 10 kg owoców, 5 litrów wody, 3,5 kg cukru. 1. Oddziel grona, by mieć pewność, że nie zagnieździły się między nimi pajączki czy muszki. Owoców nie myj (znajduje się na nim nalot, który zastępuje drożdże i ułatwia fermentację), tylko od razu je zmiażdż na jednolitą masę. Jednak nie używaj w tym celu miksera. Najlepiej użyć specjalnej prasy do wina, ale sokowirówka, ręczna maszynka do mielenia z wkładem do wyciskania soku lub tłuczek do ziemniaków mogą ją zastąpić. 2. Miazgę z owoców umieść w butli, zalej 3 litrami letniej, przegotowanej wody. Dodaj 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. Butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości. Całość dobrze wymieszaj i zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 dniach wymieszaj 1,5 kg cukru z letnią, przegotowaną wodą (pozostały 1 l) i dodaj do butli. Wymieszaj, poruszając butlę kolistym ruchem, i zamknij. 3. Po tygodniu zawartość butli odcedź i zlej płyn z powrotem do umytej butli. Zamknij ją korkiem owinięty w tampon z jałowej waty i pozostaw na ok. 1 miesiąc. 4. Po tym czasie należy ściągnąć wino do gąsiora lub butli, tym razem do pełna. Zakorkuj gąsiora, owiń korek z rurką fermentacyjną watą, a naczynie umieść w pomieszczeniu o temperaturze ok. 18 st. C. Po 3 miesiącach ponownie ściągnij wino do czystych butelek, szczelnie zakorkuj, zalakuj i przechowuj w pozycji leżącej. Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach.